Jak zabezpečit vaši chatu před zlodějem


Znáte film z roku 1987 „Copak je to za vojáka“? Ve své době zaznamenal mezi diváky pozitivní ohlas, a to nejen pro pobavení, ale i připomínkou některých společenských nešvarů. Jedním z nich je také vykrádání chat, ve filmu tam zloděj bezostyšně nakládá s cizím majetkem a nakonec se převlékne do vojenské uniformy, načež je vojáky polapen a končí ve vězeňské cele.

polapený zloděj

Ne vždy ale vykrádání chat končí happyendem, mnoho zlodějů dopadeno vůbec není a vám pak zbydou jen oči pro pláč. Někteří lidé mají své rekreační příbytky poměrně slušně zařízené, je tu k dispozici varná deska, moderní chladnička, pračka se sušičkou, televizor, Hi-Fi souprava, počítač a starožitný nábytek. Když se na váš objekt zaměří „profesionální vykradač“, může slušně zbohatnout.

varovná siréna

Mnoho zlodějů hřeší na to, že chaty bývají pouze uzamčené a nejsou nijak jinak zabezpečené. Něco jiného ale je, pokud tu mají nainstalovaný alarm z Brna , tedy lépe řečeno zabezpečovací systém, který zloděje nejen zastraší, ale podnikne i další kroky, například uvědomí vás nebo policii. Vykrádání chat si také může všimnout váš soused, který včas informuje policejní složky, což je důležité zejména u rozsáhlých vykrádacích akcí, kdy zloději nakládají vybavení chaty do nákladní dodávky či kamionu.

Zabezpečovací systémy jsou vždy pro zločince velkou překážkou, protože sami neví, do jaké míry jsou spolehlivé, funkční a propojené s policií – když se rozhouká varovná siréna, nemají nikdy jistotu v tom, co bude následovat. Mohou se domnívat, že je to jen houkačka, a že stejně tomu nikdo nevěnuje pozornost, ale mohou si také myslet, že do čtvrt hodiny se tu někdo objeví a budou mít velký problém. Zloději také nemohou vědět, zda je nějaké zařízení nefotí nebo nefilmuje, což je pak použito při vyšetřování a soudním jednání v rámci trestního řízení.

Author: